Skip to content

Sastojci

Valerijalna

– neprevaziđena lekovita biljka

Dejstvo valerijane

Valerijana ispoljava sedativno i spazmolitičko dejstvo (smanjuje strahove i napetost). Izaziva smanjenje lokomotorne aktivnosti i agresivnog ponašanja. Koristi se u slučaju napetosti, glavobolje izazvane napetošću, migrene, kao i depresije. Ispoljava i efekat na smanjenje krvnog pritiska.

Istraživanja

Nemačka komisija je odobrila valerijanu za upotrebu kod nesanice, nervoze i uznemirenosti. Većina istraživanja pokazuje da uzimanje valerijane skraćuje početak sna i poboljšava subjektivni kvalitet sna. Valerijana ne smanjuje nesanicu brzo kao sintetički lijekovi. Često se kombinuje sa drugim sedativnim biljkama, kao što su melisa, menta, hmelj, … Valerijana popravlja kvalitet sna kod pacijenata koji su skoro prestali sa korištenjem sintetičkih lijekova.

Napomena

Kod pacijenata koji koriste visoke doze sedativa i/ili hipnotika vremenom dolazi do razvoja tolerancije na postojeće doze i stiče se subjektivan utisak da organizmu trebaju sve veće doze. Na ovaj način se stvara zavisnost, pri čemu pacijenti na kraju ne mogu da zaspu ukoliko nisu uzeli lek. Sedative i hipnotike nije preporučljivo uzimati svakodnevno, već samo po potrebi.  U slučaju postojeće zavisnosti treba postepeno smanjivati doze sedativa.

Valerijana može pomoći pri odvikavanju od sredstva za smirenje. 

Matičnjak

– za raspoloženje i miran san

Matičnjak ili melisa je lekovita biljka koja se vekovima koristi. Cenjena je širom sveta zbog svog umirujućeg svojstva. Ispoljava blagotvorno dejstvo na nervni sistem i poboljšava raspoloženje. Biljka, osim pomenutog, pomaže kod nesanice, napetosti i stresa.  Matičnjak takođe smiruje želudac i digestivne smetnje, uključujući mučninu, povraćanje, loš apetit, stomačne grčeve i kolitis.

Upotrebljava se u stresnim situacijama, kod depresivnih stanja, te kod glavobolja uzrokovanih nervozom ili povraćanja na nervnoj bazi.

Osim umirujućih efekata, matičnjak je bogat polifenolima koji imaju snažnu antivirusnu aktivnost pa je stoga vrlo koristan kod herpes simplexa i herpes zostera. Matičnjak uklanja sluz iz pluća, podstiče znojenje kako bi se brže i učinkovitije izbacili toksini usled groznice, tako da pomaže kod prehlade, gripe i virusa .

Melisa nije zadužena samo za smirenje i poboljšanje psihe već olakšava menstrualne grčeve i smanjuje razdražljivost izazvanu PMS-om.

Menta

– smirujuće dejstvo

Menta, metvica ili nana je svjetski poznata lekovita biljka koja je svoju primenu našla u prehrambenoj, farmaceutskoj i kozmetičkoj industriji. Vrlo je korisna kod lečenja prehlade, a pomaže i kod digestivnih tegoba jer smiruje želudac i creva. Menta zaista blagotvorno deluje na nervni sistem pa se preporučuje razdražljivim i anksioznim osobama, a pomaže i kod glavobolje i mučnine.

Jedno od važnih dejstava nane je ublažavanje stresa. Sadrži veće količine triptofana, koji podstiče stvaranje serotonina, odgovornog za raspoloženje.

Menta je sjajan izvor mangana, bakra i vitamina C. Osim toga, u sebi sadrži sastojke koji imaju antioksidativna, spazmolitička (uklanja bolne senzacije koje izazivaju grčevi glatkih mišića), antibakterijska, antivirusna i antigljivična svojstva.

Kod nervoze, stresa i nesanice, delotvornije je kad se menta meša sa ostalim lekovitim biljem poput valerijane i matičnjaka.